Manipulare regretabilă în presă

           Am fost atenționat de mai mulți cunoscuți în privința unui material în „Ziarul Național" postat și în Facebook cu titlul VIDEO // De ce liberal-democrații Bujoreanu și Răileanu NU au ajuns pe lista „ACUM": Năstase: „S-ar fi VÂNDUT a doua zi la fel ca și alți colegi de-ai lor".

https://www.ziarulnational.md/video-de-ce-liberal-democratii-bujoreanu-si-raileanu-nu-au-ajuns-pe-lista-acum-nastase-s-ar-fi-vandut-a-doua-zi-la-fel-ca-si-alti-colegi-de-ai-lor/?fbclid=IwAR0yNS6tmJKD5fcZm6S2mTPup5rTVUU-sWm3L1sA2eJdGc-vvvHLax2Wi3o

           

Sunt implicat mai activ în eforturile pentru democratizarea Republicii Moldova și revenirea la valorile naționale din 1999. Cineva cunoaște că am fost înaintat în calitate de candidat pentru funcția de deputat în primul Parlament, dar m-am retras în favoarea lui Tudor Negru, care a și devenit deputat. Le-am fost persoană de încredere, viitorilor deputați: Eugen Doga -  în Parlamentul URSS, Nicolae Osmochescu - în Parlamentul RSSM. Am participat la toate evenimentele importante care s-au desfășurat  în Republica Moldova din anii 1998 încoace și nu cred că s-ar găsi vreun om de bună credință, care să spună că aș fi trădat interesul național, principiile democratice.  Am fost pe poziții principiale și la funcția de președinte de raion în anii 1990-1991 și în funcția de primar din anul 2007. Sînt convins că în politică, la fel ca în orice alt domeniu, în viață trebuie să fii moral, sincer, responsabil. În campania electorală din 2011 candidatura mea a fost înaintată de organizația orașului Cimișlia a PLDM  pentru al doilea mandat de primar, iar partidul a refuzat să prezinte procesul-verbal al adunării generale la Comisia electorală. Am candidat atunci independent, considerînd că, în caz contrar, mi-aș fi trădat prin cedare colegii de partid care m-au votat, chiar dacă mi s-a contrapus de sus un contracandidat. În două zile am adunat semnăturile necesare, am candidat și am învins. Și în această situație nu am trădat pe nimeni, am rămas în partid și am pledat pentru modernizarea, însănătoșirea  partidului.
            În 2015 am candidat la funcția de primar pe lista PLDM, cu toate că cetățenii mă sfătuiau să candidez independent, pentru că partidul pierduse dramatic din imagine și eu riscam, chipurile, să pierd alegerile.
            În luna aprilie 2018 a avut loc o adunare comună a reprezentanților a trei partide - PAS, Platforma DA și PLDM din raioanele Cimișlia și Basarabeasca. Au asistat  de la PAS d-na Maia Sandu, de la Platforma DA - dl Chiril Moțpan și de la PLDM - dl Iurie Țap. La adunare, prin consens, eu am fost desemnat drept candidat pentru funcția de deputat pe circumscripția uninominală Cimișlia nr. 40.
            Mai tîrziu, am prezentat la partid, respectiv și blocului, o anchetă completată pentru a mi se aprecia integritatea de către o comisie foarte principială, formată din oameni integri. Nu am nici pînă acum vreo informație privind soarta hotărîrii adunării comune din aprilie 2018 și a deciziei  comisiei formată din oameni integri.
            Am aflat oficial mai tîrziu că  pe circumscripția Cimișlia nr. 40 este înaintată d-na Domnica Manole. Doar că după ce am depus ambii documentele la Comisia electorală de circumscripție pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Mai cunoșteam că, pînă atunci, pe parcursul a peste 2 luni, d-na Domnica Manole se promova prin satele din componența circumscripției Cimișlia nr. 40, însoțită de reprezentanți ai partidelor din bloc, inclusiv de d-na Maia Sandu. Reprezentanții blocului din teritoriu m-au informat precum că dna Domnica Manole candidează independentă din partea societății civile pe această circumscripție.
            Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată, ce rezultat a avut d-na Domnica Manole la testarea integrității de către comisia foarte principială, formată din oameni integri. Ce s-a întîmplat cu opinia organizațiilor raionale de partid Cimișlia și Basarabeasca, s-a ținut cont de ea? Pînă la urmă, nu este clar la ce înțelegere s-a ajuns între bloc și PLDM pînă și după votarea susținerii necondiționate (am votat și eu, fapt, pentru care regret). Pînă la votare negociatorii ne-au informat că acest vot este necesar pentru instituționalizarea negocierilor și că negocierile vor continua deja în interesul PLDM. Există oare vre-un angajament clar, necesar pentru asemenea situații, document semnat de părți, cine l-a semnat, dacă este? Doresc să știu dacă dl președinte Tudor Deliu a fost neglijat la negocieri și la formarea listelor din cauza că el a fost adeptul altei formule de colaborare a PLDM cu blocul? Fără răspunsuri clare la aceste întrebări, decizia blocului pare absolut neinspirată și ea a condus la dezbinare și neînțelegeri în PLDM și susținătorii săi, diminuînd considerabil efectul deciziei de susținere a „ACUM".
            În PLDM au rămas oameni onești, care vor să servească națiunea, majoritatea sunt realiști, conștienți de starea în care se află partidul, dar nu cred că ei acceptă să fie etichetați și manipulați.
            În Cimișlia activiștii blocului „ACUM" motivează candidatura doamnei respective prin aceea că d-na Domnica Manole, în cazul cînd devine deputat, va fi o persoană disciplinată și totalmente supusă conducerii blocului. Pe cînd Gheorghe Răileanu are caracter dur, principii și dacă nu va fi de acord, el ar putea vota așa cum consideră de cuviință.
            Eu sînt bine informat cum se lucrează în Parlament și ce reprezintă disciplina de partid. Precum și că majoritatea deputaților sînt reduși la rolul de figuranți, de mașină de vot.
            Societatea este îngrijorată dacă vor continuă practicile vicioase vechi de a include pe liste candidați cu bani groși, de a vinde funcții. Oamenii se mai întreabă dacă va fi salvat pluralismul politic, democrația, dacă instituțiile statului nu vor trece de la un clan mafiot la altul.
În caz că nu va fi eradicat acest sistem corupt, nu va mai fi redată nici o speranță în viitorul nostru civilizat.
           
Ca P.S.: numele meu figurează doar în titlul postării sus menționate. În rest, de el, în „Punctul pe azi",  nu s-a auzit nici un cuvînt. Regret această manipulare.
Și ... – o întrebare: cine-s „alți colegi de-ai lor", care „S-ar fi VÂNDUT a doua zi la fel? " 
Vă rog, răspunsul domnilor...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !