GHEORGHE RĂILEANU, prezent la Comitetul European al Regiunilor


🛑Delegația Republicii Moldova în frunte cu președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), d-na Tatiana Badan participă la forumul "Orașe și regiuni pentru dezvoltarea cooperării, organizat de Comitetul European al Regiunilor. 
👉Astfel, împreună cu o delegație din Romania în frunte cu președintele Asociației Comunelor din România d-l Emil Draghici, delegația noastră a avut o întîlnire specială cu d-l Karl Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor și alte persoane oficiale ce l-au însoțit. La această întîlnire s-au discutat mai multe probleme ce țin de autonomia locală, descentralizare, democrație locală, de implicare a CALM în activitatea CoR. 
🛑S-a discutat privind formarea unui grup special pe lîngă CoR, din reprezentanți ai mai multor state UE, inclusiv României, care să monitorizeze permanent situația din Republica Moldova, să inițieze diferite acțiuni rapide, dar și să susțină colaborarea descentralizată a APL, implementarea diferitor proiecte investiționale în localitățile Republicii Moldova și regiuni, direct fără implicarea autorităților centrale.
🛑 Am fost asigurați de toată susținerea și atenția sporită din partea CoR, inclusiv la formarea grupului special, care să completeze activitatea CORLEAP. 
Întîlnirea a fost facilitată de d-l Emil Draghici.
Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 28 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor. CoR le oferă regiunilor și orașelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate. Comitetul European al Regiunilor (CoR) intervine în mai multe etape ale procesului legislativ europeanComisiile CoR elaborează avize privind propunerile legislative ale UE, iar membrii se reunesc în  sesiune plenară pentru a vota și adopta avizele respective.
CORLEAP a fost înființat de Comitetul Regiunilor (CoR) în 2011, cu scopul de a conferi o dimensiune regională și locală Parteneriatului estic al UE.


Discursul lui Gheorghe Răileanu la Comitetul European al Regiunilor, 05.02.2019

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !