Primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu la CALRCE: „În Republica Moldova ar putea exista o criză politică și umanitară de durată”


În perioada 2 - 4 aprilie 2019, am participat la cea de-a 36 sesiune a Congresului Puterilor locale și Regionale a Consiliului Europei (CALRCE), unde, pe lângă alte întrebări importante precum lupta cu corupția (nepotismul), monitorizarea alegerilor și a stării democrației locale în mai multe țări, a fost audiat un raport și adoptată  o recomandare privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova”.
Acest Raport și Recomandarea sunt rezultatul  mai multor vizite a unui grup special în frunte cu actuala  președintă a Comitetului de Monitorizare a CALRCE în Republica Moldova, dar și a audierilor stării democrației locale în Republica Moldova la ședințele  Comitetului de Monitorizare la 27  iunie 2017 la Harkov, Ucraina, la 28  iunie 2018   la Istambul, Turcia, la 7  februarie 2019   la  Belgrad, Serbia, și la toate sesiunile CALRCE. 
Raportul  și Recomandarea au fost adoptate ținându-se  cont de  completările propuse de membri delegației Republicii Moldova, care se referă la mai multe poziții, printre care în partea constatatoare  și în partea de recomandare Guvernului Republicii Moldova i se amintește și i se cere îndeplinirea angajamentelor asumate și recomandările ce se conțin în Strategia Națională de Descentralizare și în Foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a recomandării 322 (2012) semnată de Congresul Consiliului Europei și de Guvernul Republicii Moldova (puse în aplicare doar într - o măsură minoră, iar nivelul autonomiei locale pare să fie erodat de o tendință spre re-centralizare),  precum  și a Recomandărilor Congresului 179 (2005), 322 (2012) și 411 (2018) (nu au fost puse în aplicare pe deplin).

Documentul a fost adoptat cu vot unanim la 4  aprilie 2019 la ședința în plen a CALRCE la care a participat și secretarul general al  Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Adrian Ermurachi.

Documentul în  cauză, după redactarea  finală, va fi transmis Guvernului Republicii Moldova, va fi dat publicității. El conține constatarea  recentralizării, recomandă  stabilirea unui cadru juridic adecvat, revizuirea și clarificarea competențelor locale, fortificarea capacității manageriale și bugetare a colectivităților locale, restabilirea procesului de consultări și dialog, stabilirea unui echilibru între lupta cu corupția și exigențele democrației locale, stipulează  că acuzațiile pripite de infracțiuni ale aleșilor locali nu trebuie să perturbeze politicile locale, se  cere excluderea   tuturor formelor de presiuni asupora aleșilor locali (acum și asupra populației).

            CALRCE este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă de întărirea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre. Format din două camere – Camera autorităților locale și Camera regiunilor – și trei comitete, Congresul reunește 648 de funcționari aleși, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale.

Aduc în atenția cititorilor secvențe ale unor  luări de cuvânt,  inclusiv din discursul meu în calitate de delegat.

Raportorul Gunn Marit Helgesen a vizitat Republica Moldova în perioada 12-15 iunie 2018: “Starea lucrurilor în domeniul democrației locale s-a înrăutățit începând cu 2012 și  tot  de  atunci situația generală în ceea ce privește democrația locală a început tot mai des să fie abordată în cadrul CALRCE, se acordă o atenție sporită multiplelor plângeri venite din partea aleșilor locali. În cazul lui Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al CALRCE și primar de Chișinău, plasat în arest la domiciliu în mai 2017, CALRCE și-a exprimat îngrijorarea privind organizarea referendumului, lipsa unor prevederi legale clare de demitere a aleșilor locali. În cadrul celei de-a 36 sesiuni a CALRCE la fel că în 2016 au fost elaborate o serie de recomandări pentru Republica Moldova, ca urmare a monitorizării. Recomandările din 2016 sunt actuale și astăzi, unele lucruri s-au agravat, în domeniul salarizării, controlul excesiv din partea organelor statului asupra APL, nerespectarea prezumției nevinovăției aleșilor locali, dar și blocarea unor activități prin lipsa de finanțare, mulți aleși locali au fost nevoiți să-și schimbe apartenența politică pentru a putea să-și continue activitatea. Pledez pentru respectarea Cartei Europene a Autonomei Locale și restabilirea principiilor autonomei locale.

Coraportorul Marc Cools a menționat că nu întotdeauna sunt clare atribuțiile autorităților locale și municipale, iar starea economică a țării și mai mult îngreunează activitatea APL,  specificând    este necesar ca Carta Europeană a Autonomiei Locale să fie respectată cu adevărat, nu formal.  A scos în evidență  și aspecte pozitive,  cum ar fi negocierile cu reprezentanții asociației APL din Republica Moldova. A  spus  că este nevoie de dialog între toți actorii interesați, de recunoașterea rolului fiecăruia și de mai multă încredere din partea celor care fac parte din acest proces.
Președinta  Congresului  Autorităților  locale  din  Republica  Moldova, Tatiana Badan,  primar  al  satului  Selemet  din  raionul  Cimișlia,  a apreciat  Recomandarea drept un document important pentru viitorul democrației locale din țara  noastră. Totodată,  ea  a menționat că Republica Moldova nu a avut niciodată o delegație atât de puternică și prietenoasă, care s-a ghidat exclusiv de asigurarea democrației locale și a drepturilor autorităților locale din statul nostru.

Subsemnatul a mulțumit autorilor Raportului privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova” pentru redarea obiectivă și echilibrată a realităților din țară  și pentru aprecierea corectă dată starii democrației locale ca fiind deplorabilă. „Acest lucru, am  mai  declarat  eu, a fost demonstrat și în cadrul alegerilor parlamentare care au avut loc recent. Scrutinul a demonstrat atitudinea adevărată a autorităților centrale față de autoritățile locale, descentralizare și autonomia locală. Resursele administrative ale statului au fost utilizate la maximum, cinic, demonstrativ.Candidații Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe circumscripțiile uninominale au promis că dacă vor fi aleși  vor face lucrări concrete pentru fiecare localitate, precum construcția a mici porțiuni de drum, trotuare, reparații la grădinițe, ignorând că aceste lucrări țin de competența autorităților publice locale. Primarilor de orașe și de sate, dar și cetățenilor li se spunea insistent că finanțarea acestor lucrări va avea loc doar în funcție de procentele acumulate în localitate de candidații partidului de guvernământ. Schemele folosite pentru menținerea puterii de către partiduil de guvernămînt dar și de către partidul creat de primarul de Orhei, condamnat de prima instanță pentru furul miliardului, în condițiile în care anchetarea are loc suspicios de lent,  s-au bazat pe coruperea masivă, dar și pe starea de demoralizare a populației sărăcite de la sate  și a unor reprezentanți ai APL. Guvernarea a făcut tot posibilul ca cetățenii să creadă că ea nu va renunța la putere. În preajma alegerilor a fost întărită puterea PDM asupra Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii,  asupra  altor instituții ale statului, care le pot asigura continuarea exercitării puterii și prioritatea în cadrul tratativelor privind constituirea unei majorități parlamentare”. Dar  eu  am  afirmat că rămân optimist, chiar dacă  admit că în Republica Moldova ar putea să se dezvolte o criză politică și umanitară de durată.
Au  fost  date citirii mai multe propuneri ale  delegației Republicii Moldova, inclusiv de a introduce în document obligativitatea îndeplinirii Recomandărilor Congresului 179 (2005), 322 (2012) și 411 (2018), care de fapt au fost ignorate de Guvernul  țării  noastre.

 Gheorghe RĂILEANU,
 delegat CALRCE

           




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !