De la marginea istoriei



Stimați cetățeni, primari și consilierii locali,
Victoriile în scrutinele electorale sunt obținute în rezultatul eforturilor partidelor politice și calităților candidaților, dar să ne ferim de aprecierea superficială și exagerată a rolului personal al alesului local, indiferent de calitățile și meritele lui. Este necesară o ințelegere profundă a rolului partidelor pentru dezvoltarea societății. În cadrul partidului politic, suntem o forță incomparabil mai mare decît suma potențialului individual al fiecărui membru de partid sau ales local luat aparte. Civilizația europeană a fost condusă spre progres anume de forța partidelor, organizate pe principii democratice, în condițiile pluralismului  politic.
La noi, unii folosesc partidele doar pentru a fi aleși, alții își schimbă partidul pentru a-și asigura realegerea. Supravețuirea partidelor și persoanelor concrete în politică depinde de flexibilitatea și capacitatea de adaptare la schimbările situației, dar flexibilitatea și compromisurile au limite. Nu trebue să ne descurajeze pierderea  alegerilor, care se întîmplă firesc periodic cu toate partidele și cu liderii națiunilor.
Să nu dramatizăm. Rezultatele scrutinelor electorale reprezintă starea de spirit a socității. Povara enormă a responsabilității o cunoști și o simți abia când ești aleș în funcție publică. Autoritățile statului, partidele politice trebue să respecte principiului subsidiarității, aleșii locali, fiind cei mai apropiați de cetățeni, trebue să promoveze politica partidelor din care fac parte, ori cu care se asociază, prin participarea la guvernare, dar și în opoziție, asumat, planificat și nu doar prin avizarea proiectelor de decizii, votarea, ori nevotarea lor, responsabilitatea consiliilor locale în fața cetățenilor este solidară.
Ca și acum 30 de ani, pentru Republica Moldova rămîne vitală sarcina de a-și organiza cetățenii pe principii democratice în partide politice autentice, ca unică cale de salvare a societății de la degradare și prăbușire.
Dar încurajarea traseismului politic spre partidele de la guvernare, diversiunile în privința foștilor colegi și partenerilor de ieri, sunt practici care dezbină societatea, împiedică maturizarea partidelor, susține sistemul vicios de suprimare a concurenței politice și de regenerare a totalitarismului. Fuga membrilor de ieri, renunțarea lor la lupta în opoziție reduce la zero rolul partidelor în dezvoltarea societății. Sistemele politice moderne nu funcționează fără prezența obligatorie a opoziției puternice și responsabile, care să muncească pentru a reveni la guvernare mai viguroasă.
Fără partide politice responsabile, morale, care să promoveze relații civilizate între ele, să respecte cu strictețe a principiilor democratice, vom fi în continuare manipulați, divizați și neputincioși, alegătorul va fi dezorientat, descurajat și nu vom avea un pluralism politic autentic.
Perceperea cetățenilor este că  majoritatea celor aleși în scrutinele electorale, după ce sunt aleși, urmăresc doar interese personale, fură, se vînd, trădează, dezbină și instigă la ură. Fiind dezorientați și manipulați, alegătoii ajung să-și trădeze interesele proprii și liderii fideli.
Așa proiecte politice, precum satul Avdarma, municipiul Orhei, susținute financiar și logistic în condiții obscure, sau UTA Gagăuză avantajată financiar prin coruperea politică, sunt în stare doar să dezbine, să dezorienteze și să demobilizeze atît aleșii locali, cît și electoratul. Ademenirea cu finanțări dă rezultate, deoarece  în Republica Moldova se cultivă cu insistență aprecierea activității aleșilor locali, a primarului, doar după cîți bani a reușit să cerșească și nu după cît de eficient gestionează patrimoniul, veniturile proprii și potențialul localității. În rezultat, pentru un politician este suficient să obțină „de la partid” finanțarea construcției unui drum, ori a altui obiect important pentru localitate ori raion și va avea asigurată realegerea în următorul mandat, indiferent de calitățile morale și administrative.
Este necesară implementarea unui cod de conduită a partidelor naționale în interactivitatea lor politică. PLDM reformat, cu experiența sa dulce-amară, ar putea fi promotorul moralității politicului moldovenesc la toate nivelurile. Urmează să cultivăm în patid cultura politică, comportamentul civilizat, respectarea principiilor democratice, atașamentul respectuos față de scopurile declarate, față de doctrina care unește partidele din familia popular europeană. PLDM, avînd merite recunoscute în procesul de apropiere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, experiență prețioasă la guvernare și în opoziție, ar putea promova solidaritatea  aleșilor locali din toate partidele, pentru însănătoșirea vieții publice, sporirea efectului guvernării. Aleșii locali  solidari ar determina comportamentul și agenda partidelor, autorităților publice centrale, în privința problemelor de importanță națonală, regională și locală, precum sărăcia, degradarea comunităților rurale, migrația pentru supravețuire, sporirea rezistenței mediului la schimbările climatice și redarea perspectivei generației tinere.
Traseismul politic este specific țărilor cu sisteme politice infantile, dezechilibrate.
Pe parcursul a trei decenii, construcția statului Republica Moldova a acumulat o practică bogată  de descurajare și manipulare a cetățeanului, de traficare a votului lui.
Este timpul să ne dăm seama că situația actuală geopolitică a Republicii Moldova, fiind consecința realităților istorice, este o preocupare profitabilă pentru unii „unioniști” mascați și „stataliști”. În viziunea mea, majoritatea stataliștilor actuali declarați, de fapt sunt nostalgicii URSS. Geopoliticul  demobilizează populația de la muncă. Marionete hrăpărețe, finanțate de peste hotare, descuragează și partenerii de dezvoltare, solidari și dezinteresați în dorința de a ne ajuta. Ce valoare ar avea Igor Dodon, ori, ar fi avut Iurie Roșca, dacă n-ar fi existat mișcarea unionistă?
Pe lîngă dușmanii declarați ai Unirii, avem politicieni naționali care simulează unionismul în Republica Moldova și în Romania și deja zeci de ani beneficiază politic și material, speculînd pe valorile naționale și sentimentele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Ei exploatează dezideratul Unirii, dezbinînd națiunea.
PLDM este partidul care manifestă grijă pentru viitorul statului și susține în continuare că soluția pentru ieșirea din criza interminabilă prin care trece Republica Moldova ar fi unirea ei cu România. PLDM insistă asupra necesității îndeplinirii riguroase a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, dar totodată abordează responsabil și perspectiva cînd Unirea s-ar realiza într-un viitor mai îndepărtat. Va fi Unirea, vom fi ori nu admiși în UE, mai devreme ori mai tîrziu, oricum autoritățile publice sunt obligate să asigure administrarea eficientă a problemelor cotidiene și de perspectivă.  
Mai mult ca sigur că Rusia, principalul actor geopolitic din regiune, care, datorită ambițiilor sale nesăbuite, trece prin mari dificultăți, va încerca să urmeze modelul autoritar chinez, atractiv pentru elita sa politică prin eficacitatea economică. Dar Rusia nu v-a putea însuși modelul chinez, fără restrîngerea drepturilor cetățenești, ea mai are și altă situație internă și externă, alte caracteristici naționale.
Republica Moldova, cu o populația cu cetățenie europeană de peste 50 procente, la sigur nu va urma modelul chinez.
Noi nu avem partide socialiste. Acelea care se declară socialiste, de fapt sunt false, amorale, sunt conectate la interesele geopolitice imperiale ale Rusiei, sunt promotoare a capitalismului sălbatic. Ele speculează pe disperarea populației pauperizate pentru care sunt atractive lozincile din arsenalul doctrinei socialiste, speculează pe sentimentul de nostalgie cauzat de distrugerea economiei construite în perioada sovietică și pe indignarea față de  privatizarea inechitabilă.
Situația geopolitica, pseudosocialismul promovat de partidele prorusești, starea pluralismului politic în Republica Moldova cer de la PLDM o mobilizare majoră pentru a scoate țara de la marginea istoriei în lumea civilizată.     
Experiența și apartenența la familia politică a popularior europeni ne oferă nouă, liberal-democraților, o perspectivă deosebită, care ne cere să rezistăm cu demnitate în opoziție, să educăm oameni morali, capabili, devotați interesului public, să apreciem corect partenerii și adversarii, să nu ne lăsăm dezorientați și folosiți de profitori și provocatori și să revenim la guvernare.
Fac apel către membri ai tuturor partidelor politice și aleșii locali:
-        să clarificați ce așteptări aveți de la partidul pe care îl susțineți, dacă el corespunde aspirațiilor dumneavoastre, dacă scopurile anunțate sunt cele adevărate, practicate;
-        să insistați asupra însănătoșirii partidului, așa vom asigura pluralismul politic autentic, precondiție de dezvoltate armonioasă a țării și localității.
Fac un apel deosebit către acei care și-au sistat activitatea de partid, s-au retras din partid ori și-au retras susținerea, fiind descurajați și dezorientați de greșelile, insuccesele partidului din trecut, de starea de opoziție în care se află partidul cu persecutările și presiunea necivilizată din partea altor partide, să vă revedeți poziția civică și să reveniți în PLDM. 
Sper că și pandemia, care ne-a afectat, ne va conduce la o mai bună înțelegere a identității noastre, a rolului familiei mari care este națiunea, a rolului statatului organizat temeinic și a relațiilor umane în conextul perspectivei de supravețuire și prosperare.

Vă felicit pe toți cu ocazia celor 102 ani de la Marea Unire!

Gheorghe Răileanu,                                                        
Președintele Asociației Aleșilor Locali ai PLDM











. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !