Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !

          Recent în Consiliul raional Cimișlia a fost creată o nouă alianță de guvernare, compusă din PDM, PPEM, PAS și partidul Platforma Da.

         Fără a face o declarație oficială, alianța a început a guverna pe nou-vechi. Pentru a cimenta alianța, formată de noua majoritate, președintele Mihai Olarescu, a început cu repartizarea banilor din fondul rutier (proiect de decizie nr. 01/7), dar și cu reatribuirea funcțiilor de vicepreședinte noilor aliați (3 proiecte de decizii).

            Alianța a dorit să facă nașterea sa cît mai puțin observată de cetățeni, să nu atragă atenția la acest eveniment chiar în cadrul ședinței consiliului din 16 martie 2021. În cel mai grosolan mod a fost aprobată ordinea de zi, restricționate prezentările proiectelor și dezbaterile. Președintele ședinței d-l Ion Tașcă, s-a făcut a nu auzi propunerea de a da o apreciere analizei și măsurilor antiepidemice, mai apoi a încercat aprobarea Raportului privind executarea bugetului raional pentru anul 2020, fără prezentarea lui și fără dezbateri (parțial i-a reușit), ca mai apoi să supună votării proiectele de decizii, fără prezentarea lor și fără a admite careva întrebări, dezbateri. 

            Cînd s-a anunțat proiectul nr. 7 „Cu privire la lucrările de reparații a drumurilor locale”, eu care, în calitate de  președinte al comisiei consultative pentru problemele agriculturii, industriei, protecției mediului și amenajării teritoriului, am participat la inspectarea drumurilor reparate și a celor incluse în programul de reparații și construcții pentru anii 2021-2023, care am condus lucrările comisiei în cadrul avizării mai multor proiecte de decizii, am fost lipsit în cel mai brutal mod de dreptul de a mă expune asupra programului. Un astfel de comportament al unui președinte de ședință a fost în premieră, o preluare avansată a pildei dată de d-l Iurie Răileanu care a condus, nefiind votat de majoritatea consilierilor, sesiunea din 25.11.2019  la care majoritatea PDM, PSRM a ales președintele și vicepreședinții consiliului raional Cimișlia. La insistența mea de a mi se acorda cuvînt în dezbateri, d-l Ion Tașcă mi-a promis, în derîdere, cuvîntul după votarea proiectului, dar și după votare mi-a refuzat. În formă de protest am părăsit sala de ședințe cu cuvintele „rușine d-l Tașcă”.

            De ce nu mi s-a acordat cuvîntul ? Pentru că noua majoritate a continuat politizarea finanțelor publice, împărțirea banilor la fel ca vechea – pe criterii de partid și de gașcă. Am expus această părere la ședința comisiei consultative cu participarea președintelui Mihai Olarescu, îndeosebi am protestat să fie  alocați banii pentru continuarea construcției unui sector de drum spre fabrica de vin, proprietate a d-lui Gheorghe Scutaru (pct. 14 din proiectul programului, unde figurează suma de 1,0 mln lei sub inscripția „Drum de acces spre s. Ialpugeni. Lucrări de consolidare a terasamentului cu piatră spartă, asfalt, tronșonul 3.2 - 3,75”) și drumul spre cimitirul s. Fetița (R-3 Albina –Fetița cu suma de 0,6 mil lei) pentru asfaltare. Ambele aceste drumuri au acoperămînt din piatră spartă, în stare satisfăcătoare, nu sunt din categoria drumuri locale deservite din fondul rutier gestionat de către consiliul raional și nu pot fi considerate ca prioritare, ele sunt folosite sporadic de un număr restrîns de beneficiari, tot odată avem o situație dezastruasă precum drumul spre gimnaziul „Sergiu Coipan” s. Selemet, drumuri magistrale prin toate satele raionului. Odată cu construcția drumului Baiuș r-l Leova – or. Cimișlia este necesară începerea construcției unui sector de drum cu lungimea de 6,0 km (este elaborat proiectul tehnic) care ar lega s. Javgur de s. Cenac și ar facilita accesul cetățenilor celor mai defavorizate localități din raion – a  satelor Javgur, Maximeni, Artemonovca, Ialpugeni, Marienfeld spre rețeaua de drumuri asfaltate republicane și spre orașul Cimișlia.

          Analiza proiectului de decizie și decizia votată ilustrează perfect politica noii alianțe, care pretinde că ar fi mai bună decît cea veche.

         Sub presiunea președintelui, vicepreședintele de la PSRM, Ghenadie Grosu inițial a semnat o cerere de demisie, ca mai apoi s-o retragă și să plece în concediu medical.

            Pentru a se debarasa mai repede de reprezentantul alianței precedente, președintele a insistat în preajma ședinței către comisiile de specialitate, solicitînd avizarea unui proiect nou de decizie „cu privire la raportul vicepreședintelui raionului, Ghenadie Grosu, privind activitatea în perioada 25.11.2019 – 10.03.2021”, în informație se comunică doar că ar fi primit un demers nr. 151 din 01.03.2021, venit din partea unor consilieri raionali. Deși n-a avut nici o pretenție pînă acum față de activitatea  d-lui Ghenadie Grosu în funcția de  vicepreședinte, fiind satisfăcut de tîrgul pe care la făcut cu socialiștii,  și deoarece consilierii au fost nedumeriți de acest proiect, care nu avea subiect, nu avea anexate careva materiale privind activitatea d-lui Ghenadie Grosu în funcția de  vicepreședinte al raionului, la ședința consiliului președintele Mihai Olarescu a prezentat personal o informație privind activitatea vicepreședintelui raionului, Ghenadie Grosu, el de fapt l-a împroșcat cu noroi în public. Argumentele și acuzațiile aduse de președinte în cadrul ședinței sunt trase de urechi. Și președintele și vecepreședinții, șefii de direcții, specialiștii consiliului raional  trebuie să raporteze regulat consiliului și cetățenilor privind rezultatele activității lor, privind executarea deciziilor consiliului. Admit că ei ar putea să nu aibă pregătirea și străduința necesară.

            Eu am propus în scris completări la programul de lucru a consiliului pentru anul 2020, prin care am cerut audierea rapoartelor pe mai multe domenii de activitate, precum: situația excepțională privind starea epidemică cu COVID 19 în raion (luna mai 2020), starea economiei raionului, protecției mediului, asigurarea localităților raionului cu apă potabilă, servicii de canalizare și evacuare a deșeurilor solide, realizarea planurilor  strategice (septembrie), a proiectelor investitionale și atragerii investițiilor (octombrie). Atunci propunerile mele n-au fost acceptate nici de președinete, dar nici de majoritatea PDM, PSRM.

            Iar acum președintele a informat consilierii tendențios, eronat privind sarcinile vicepreședintelui Ghenadie Grosu și vinovăția lui, pentru neexecutarea mai multor decizii ale consiliului în lipsa lui, fără ai acorda dreptul la apărare și explicații.

Ascultînd din înregistratrea video a sesiunii informația prezentată de președinte, am verificat veridicitatea ei, și am fost surprins de lipsa de bun simț și de ticăloșenia președintelui Mihai Olarescu.

Responsabilii de executarea deciziilor și de controlul executării sunt indicați chiar în deciziile respective, iar o parte sunt indicați și în decizia nr. 01-21 din 22.03.2019 „Cu privire la aprobarea programului anual de activitate a consiliului raional și subdiviziunilor din subordine pentru anul 2020”.

Luăm pe rînd deciziile invocate de președinte:

1.   Decizia Consiliului raional Cimișlia nr. 4/1 din 26.04. 2013 privind aprobarea Planului strategic de dezvoltare socio-economică al raionului Cimișlia 2013-2020 (decizia nu-i afișată pe pagina electronică). În pct. 20 din programul anual, responsabilă de executare este direcția economie, iar controlul executării - președintele raionului și vicepreședintele.

2.  Decizia nr. 01/28 din 22.03.2019 cu privire la Planul de dezvoltare Economică a raionului pentru anii 2019-2020. În decizie  responsabili de executare sunt șefii subdiviuziunilor consiliului raional, specialiștii, de control - președintele raionului.

3.   Decizia nr. 03/09 din 21.06.2019 cu privire la Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al raionului Cimișlia. În decizie responsabili de executare sunt menegerul energetic, direcția economie și atragerea investițiilor, de control - președintele raionului.

4.  Decizia nr. 04/23 din 26.09. 2014 privind aprobarea Planului local de acțiuni pentru mediu Cimișlia (nu-i pe pagină). În pct. 27 din program - responsabili de executare sunt șefii direcțiilor, conducătorii serviciilor raionale..., de controlul executării - vicepreședintele raionului.

5.  Decizia nr. 07/11 din 20.12.2019 cu privire la aderarea raionului Cimișlia la obiectivele 2030 în cadrul Convenției primarilor. În decizie  responsabilă de executare este Natalia Răileanu, de control - vicepreședintele raionului Ghenadie Grosu,.  Această decizie de fapt cere doar executarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al raionului Cimișlia, aprobat prin decizia nr. 03/09 din 21.06.2019, care la plasat sub  controlul președintelui raionului.

            Aducînd acuzațiile enumerate, președinte, de fapt, recunoaște că el și-a ales vicepreședinte așa cum este el în viziunea sa actuală (dacă-i sincer) și a condus prost subalternii, n-a fost preocupat de obținerea rezultatelor, dar de propria persoană, de supravețuirea sa în funcție cu coruperea prin diferite mijloace a consilierilor raionali de care depinde cariera lui administrativă. D-l președinte cunoaște bine că „Planul local de acțiuni pentru mediu Cimișlia”, aprobat prin decizia nr. 04/23 din 26.09. 2014, este depășit. Principalele elemente, prevăzute de acest plan, precum Proiectul cu aducerea apei din r. Prut s-a dovedit a fi nefezabil, iar instituirea întreprinderii municipale „Servcom” pentru acordarea serviciilor de salubrizare cetățenilor din satele raionului, pentru care s-au cheltuit deja peste 15,0 mln. lei, bani publici, nu ține de domeniul competențelor atribuite prin lege consiliilor raionale și  este de fapt o belea pe capul consiliul raional și pe bugetul raional. „Servcom” este dotat permanent din bugetul raional și de fapt este născut mort.

            Nu-i omenește să te debarasezi de om cînd nu-ți mai trebuiește, ca de o mănușă ruptă. Normal ar fi trebuit - noii aliați să convină retragerea d-lui Ghenadie Grosu cu vechii parteneri-aliați ai PDM, care i-au fost fideli, pe constatarea că vicepreședintele nu mai are sprijin politic, ori în caz de refuz să se respecte procedura legală. Bănuesc că președintele contează în continuare pe idolul său Dumitru Diacov și justiția de la cheremul politicienilor, ori această alianță a fost sugerată de conducerea PDM în calitate de manevră politică cu bătae mai largă.

            L-am povățuit pe Mihai Olarescu cu mai multe ocazii, să-și țină sub control orgoliul exagerat, acum l-aș sfătui să nu dea prilej de-a fi considerat un laș fără onoare.

Să nu ajungem mîine să fie declarați „țapi ispășitori” și debarcați în același mod din funcții și noii vicepreședinți, aleși tot așa ca și precedenții.

            Ar fi dramatic, dacă partidele politice, noul președinte al Republicii Moldova care, s-au însușit potențialul  protestatar al cetățenilor față de clica mizerabilă de la conducerea țării, ar dezamăgi. În acest conext a sunat ca un strigăt de disperare întrebarea cetățeanului Mihail Gargaun adresată noii alianțe „Maia Sandu știe ce faceți voi aici?”.

Apropo: D-l Ion Tașcă folosește adesea pentru etichetări cuvîntul - „râsuri”, îi propun să mediteze asupra sensului acestei expresii populare.

Vedeți înregistrarea video a ședinței Consiliului raional Cimișlia din 16.03.2021.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?