Ce a dominat Mitingul din 2 martie 2022 la Cimișlia? Oare frica?

   La 2 martie 2022, ora 10.00, o parte din veteranii războiului din 1992, s-au adunat ca de obicei în piața Sfînta Maria din orașul Cimișlia pentru a cinsti memoria camarazilor căzuți în război și a se manifesta împotriva agresiunii rusești. De această dată, la distanța de 30 de ani de la începerea războiului, manifestația a derulat după un scenariu straniu. N-au fost invitați veteranii războiului din satele raionului, n-au participat veteranii asociației „Sfîntul Gheorghe” din raion, veteranii războiului din Afganistan, n-am avut oaspeți, camarazi din alte localități ale țării, n-a fost intonat Imnul Republicii Moldova, n-a fost asigurată garda militară, prezența Drapelului Național, n-au fost invitați preoții din oraș pentru a binecuvînta veteranii și a-i ghida într-o rugăciune.



S-au produs confuzii regretabile și privind ora fixată pentru începerea manifestației, pe Facebook fiind anunțată, de către președintele filialei Cimișlia a asociației „Tiras Thighina” Sergiu Prisacaru, ora 11.00.

Vorbitorii, pregătiți din timp, n-au acordat atenție, agresiunii Rusiei în Ucraina, s-au bîlbîit privind pregătirea foarte bună pentru ceremonie și precum că au fost nevoiți s-o amîne în legătură cu situația internațională. Totodată Sergiu Prisacaru se contrazice, anunțînd că ministrul de interne d-na Ala Revenco a permis deschiderea monumentului și sfințirea lui. Apropo monumentul a fost sfințit la inaugurarea lui în anul 2006, iar acum monumentul a fost doar suplimentat cu o piesă și amenajare.

Dacă la 2 martie 2021, în campanie electorală, veteranilor războiului din 1992 consiliul raional le-a acordat cîte 400 lei, anul curent - nici un leu. Din cauza scumpirilor, mulți veterani duc lipse elementare, n-au cu ce-și hrăni familia, cu greu și-au permis să cumpere cîte o floare pentru a o depune la monument ori la mormintele camarazilor săi.

Este de neînțeles, de neacceptat faptul că președintele raionului a dispus să nu fie demonstrat de către televiziunea locală filmul cu discursurile la miting și cu declarația adoptată de veterani și nici să nu fie postat pe youtube (a fost demonstrat doar un fragment din film - scena cu depunerea florilor).

Ce se întîmplă? Este vorba de frică și panică legate de invazia Rusiei în Ucraina?

A descoperit președintele ceva provocator și îngrozitor în discursuri, ori în Declarația adoptată de veterani?

Se dorește înjosirea veteranilor prin ștergerea din memorie a atrocităților războiului din 1992?

Se dorește o manifestație grandioasă destinată orgoliului „marilor mici conducători”, în care ei să fie așezați bine în capul mesei?

După ce am depus flori și la mormintele camarazilor, la întoacerea de la cimitir, m-a zguduit cuvintele lui Gheorghe Aramă, un om cu caracter de fier, care a plecat la război avînd 3 copii mici, invalid de gradul 1 (semiparez în urma rănirii cutiei craniene), care după război timp de 2 ani s-a învățat din nou să vorbească, bărbat adevărat care, printe veteranii în viață din raionul Cimișlia, suferă cel mai grav consecințele războiului și totodată este un model de gospodar. El mi-a spus „eu nu regret nici o clipă participarea mea la războiul din 1992”.

Vă rog să depuneți un efort și să vizualizați filmul cu mitingul din 2 martie 2022 pînă la sfîrșit. Dacă susțineți declarația adoptată dați un like.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !