Ziua independenței la Cimișlia-2024
Prilej de amintiri. Cel puțin amintiri de drumul a tot ce înseamnă Republica Moldova, dar și de drumul personal parcurs din 1989 încoace prin evenimentele istorice. Medităm, străduindu-ne să fim obiectivi și constructivi. Revin la concluzia că Republica Moldova a parcurs acești ani conform celui mai prost scenariu posibil, scenariu ce se referă la reforme și la independență. Pe lângă pericolul legat de războiul din Ukraina și pericolul cauzat de implicarea Rusiei în Republica Moldova (procesele elecorale ș.a.), independența țării nu se poate asigura și se manifesta matur și datorită infantilismului sistemului politic. Nu s-a reușit asigurarea pluralismului politic autentic. Partidele politice continuă practici dubioase sub toate aspectele. Democratizarea societății, supremația legii rămân lozinci, depresia generală este în creștere, respectiv și exodul populației. Președintele țării Maia Sandu și partidul PAS au reușit să se evidențieze pozitiv doar cu continuarea vectorului declarat european. Dar și aceasta se prezintă de parcă până la ei și în afară de ei nu s-a preocupat și nu se preocupă nimeni în țară de promovarea valorilor europene și de integrarea europeană, de relațiile cu România.
Manifestația organizată de autoritățile raionale și orășenești în orașul Cimișlia cu ocazia zilei în care a fost declarată independența 33 ani în urmă, deja tradițional are caracter formal, iar cheltuelile se reduc la coșul cu flori, cîteva diplome veteranilor războiului din 1992, poate și la o masă cu oaspeții mai departe de ochii lumii. În calitate de luptători pentru independență, au fost menționați, ca de obicei doar deputații din primul parlament semnatarii declarației de independență, cu toate că o parte dintre ei au votat independența doar de frică, sub presiunea populară și impresionați de puciul eșuat, având până atunci o poziție categoric negativă față de lupta de eliberare națională și față de cei ce au riscat enorm luptând din 1989 pentru independență și au înfruntat partidul comunist, KGBul, armata sovietică, dar și miliția docilă. Declarația de independență de fapt a fixat doar o etapă în drumul nostru spre independență. Independența cere o muncă continuă, enormă pentru edificarea și dezvoltarea sistemului politic și structurilor moderne și efective ale statului, o atitudine grijulie față de necesitățile cetățenilor țării, față de educația (inclusiv patriotică) și cultura lor. Degeaba declari că respecți înaintașii, dar tratați cu indiferență și fără ai numi, să nu faci nimic pentru omagierea cel puțin a personalității marcante - poetul, academicianul, omul politic, cetățeanul de onoare Nicolae Dabija, care ne urmărește din cer împreună cu Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nicolae Matcovschi, Nicolae Costin, Spiridon Vangheli .....
Sper că în Republica Moldova totuși se for manifesta lideri politici devotați interesului public, cu viziuni strategice, capabili să-i asigure o guvernare bună și independență reală pentru a decide în mod suveran viitorul Republicii Moldova. Totodată contez pe susținerea României și Uniunii Europene pentru depășirea obstacolelor obiective și subiective cu care ne confruntăm.
Anexez o fotografie cu maestrul Eugen Doga în campania electorală pentru funcția de deputat în parlamentul URSS, candidat din partea raioanelor Cimișlia și Basarabeasca. Printre primii factori care a consolidat cimișlienii în lupta pentru independență.
Felicitări domnule Primar Gheorghe Răileanu!
RăspundețiȘtergere