Programul electoral al candidatului Gheorghe Răileanu

Programul electoral al candidatului Gheorghe Răileanu
la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile din 24 februarie 2019

1. Voi lupta pentru valorile fundamentale, democrație, drepturile omului, pluralism politic, să nu admitem dictatura, regimul totalitar.  Pînă acum, partidele care au exercitat puterea în stat au degenerat în partide asemănătoare Partidului Comunist al Uniunii Sovietice cu lozinca „Cine nu-i cu noi, este împotriva noastră!”.
2. Voi insista să se respecte cu strictețe Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, să ne integrăm cu România.
3. Voi promova colaborarea descentralizată a autorităților administraţiei publice locale cu partenerii de dezvoltare de peste hotare, și, în primul rând, cu România (de exemplu, în cazul comunităţilor din circumscripţia noastră, de dezvoltat mai departe colaborarea cu județul Prahova).
4. Voi lupta şi mai departe ca „stoparea migrației catastrofale, combaterea corupției și a abuzurilor guvernării” să fie declarate obiective indinspensabile, de importanță națională primordială. Voi insista să fie adoptate programe speciale pentru femei și tineri, să fie elaborate politici demografice, să fie redresat climatul psihologic, să se revină la valorile tradiționale -- familia, copiii, educația, cultura solidaritatea,....
5. Voi promova proiecte de revitalizare a localităților rurale, programe speciale, după exemplul Austriei, Germaniei, Poloniei, Turciei cu aducerea afacerilor, a întreprinderilor industriale (motoarele noastre economice) de la oraș la țară, prin ajustarea infrastructurii de procesare și realizare a producției agricole, prin servicii comunale, infrastructură - drumuri, agrement..., prin programe sociale diverse, de calitate, prin respectarea principiilor urbanistice. Voi promova programe locale de eficienţă energetică, energie durabilă.
6.  Voi contribui la elaborarea unui concept de dezvoltare regională efectivă și echilibrată, avînd la bază particularitățile locale și condițiile climaterice, cu susținerea domeniilor, care dau o valoare adăugată mai mare. Voi cere înlăturarea blocajelor, consecințelor negative ale privatizării mari (bonuri de privatizare, cote valorice, terenuri fragmentate excesiv...).
7. Voi insista ca Regiunea de Sud să fie declarată zonă afectată grav de secetă, migrație, defavorizată, subdezvoltată cu aplicarea unui regim fiscal de susținere.
8. Voi implica mediul academic, experți pentru valorificarea experienței Spaniei, Portugaliei, Turciei, Franției privind acomodarea noastră la schimbările climatice și fortificarea rezistenței mediului la secetă. Voi insista să fie promovată la nivel național colectarea și păstrarea apelor de suprafață pentru irigare în agricultură și în alte scopuri utile.
9. Voi pleda pentru depolitizarea finanțelor publice, continuarea descentralizarii și dezvoltării autonomiei locale, preluarea experienței Romaniei (acum la noi are loc un proces invers de centralizare), modernizarea instituțională a autorităților administraţiei publice locale, asigurarea profesionalismului și continuității în activitatea lor.
10.  Voi insista, inclusiv la Curtea Constituțională, asupra eliminării discriminării majorității cetățenilor țării în raport cu cetățenii din  Găgăuzia.  Bugetele locale - să aibă venituri fiscale (TVA, accize, impozit din venitul persoanelor juridice...) procentual nu mai mici decît în UTA Gagauză. Voi mai insista să ajustăm la standarde europene repartizarea veniturilor naționale între bugetele autorităților centrale în favoarea  bugetelor locale. Să  sporim veniturile proprii ale localităților.
11. Voi promova proiecte subregionale speciale de dezvoltare economică (agricultură, industrie, de valorificare a potențialului turistic...) pentru localitățile din bazinul rîului Cogîlnic, inclusiv din actualele raioane Cimișlia și Basarabeasca.
12. Voi lucra în continuare pentru formarea brandului orașului Cimișlia. Cimișlia – oraș european, modern, atractiv, cu identitate remarcabilă, centrul cultural, economic, turistic și politic al Regiunii de Sud. Să obținem pentru orașul Cimișlia statutul de „Pol de Creștere”.
Voi contribui la formarea unui Brand atractiv al orașului Basarabeasca (de exemplu, Basarabeasca -- Nod Feroviar Sudic).
13. Voi continua eforturile pentru depolitizarea, decriminalizarea, dar şi pentru însănătoșirea instituțiillor statului (a celor de drept, a Comisiei Elecorale Centrale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a Consiliului Concurenței și a altora, care ne afectează şi ne discreditează). Să fie eradicată orice manifestare de corupție, de sus în jos. Susțin în continuare instituirea unui tribunal internațional pentru combatertea corupției și crimelor economice.
Voi cere expertizarea dosarelor din arhive, pentru tragerea la răspundere a funcționarilor corupți, cu eliminarea termenului de prescripție pentru judecători, procurori, conducători ai instituțiilor statului.
14. Voi contribui la combaterea practicilor dubioase, a monopolurilor și înțelegerillor de cartel:
-   la exporturi de producție agricolă;
-   pe piața medicamentelor;
-  în domeniul energetic: combustibil lichid, gaze, energie electrică;
-   la carierile de materie primă pentru construcții;
15. Voi combate economia tenebră, inclusiv prin micșorarea presiunii fiscale, reducerea plăților în fondul de asigurări sociale, reducerea costului pentru polița de asigurare medicală.
16. Voi susține crearea asociațiilor de cooperare: în agricultură, prelucrare, comerț, finanțe, transport.... Voi investiga și stopa  defrișările livezilor și viilor tinere.
17. Voi promova introducerea mecanismelor economice care ar cointeresa medicii din sectorul primar și din instituțiile medicale în fortificarea sănătăţii cetățenilor asigurați, şi care i-ar apropia pe acești medici de cetățeni, inclusiv prin cabinete medicale, prin promovarea modului de viață sănătos.

Gheorghe Răileanu

Votați, în Circumscripția Uninominală Cimișlia/Basarabeasca 40, 
candidatul cu nr. 6  Gheorghe Răileanu! 

Sigla electorală - Strugurele de viță-de-vie.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !