104 ani și mai mult de confruntări cu interesele imperiale rusești (hibride?)

   Cu ocazia aniversării a 104 ani de la votarea ACTULUI UNIRII, a fost anunțat un simpozion, care urma să-și desfășoare lucrul în Biblioteca orășenească Cimișlia. Spre regret s-au prezentat la ora stabilită puțini invitați și totuși simpozionul, de fapt o masă rotundă a avut loc.


Vorbitorii, Gheorghe Răileanu, Ion Ciumeica, Mihai Tărăcilă, Tudor Pozdneac, Iulia Spînu și alții s-au expus asupra faptului că aniversarea actuală urmează a fi tratată prin prisma agresiunii Rusiei asupra țării vecine Ucraina, prin diagnoză situației actuale, reeșind din care să fie elaborate soluții concrete pentru propășirea poporului Republicii Moldova. 

Pactul Ribentrop-Molotov cu anexa sa secretă, rupturile teritoriale din trupul României, instigarea la separatism, războiul din 1992, staționarea pe teritoriul Republicii Moldova a armatei ruse, piedicile puse Unirii cu România, accesului în componența Uniunii Europeane au la temelie același motiv, identic cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Societățile moderne se conduc de principiile democratice, de drepturile omului, inclusiv de dreptul la opinie, dar sunt obligate să se apere, să-și protejeze cetățenii prin combatăerea propagandei dușmănoase, practicată în războaiele hibride.

   Războiul propagandistic și armat împotriva poporului român, declanșat de Rusia în perioada interbelică, continuă să facă jertfe printre cetățenii Republicii Moldova, dar și ai României, urmărind scopul să descrediteze legitimitatea UNIRII din 1918, să provoace rătăciri de identitate  și să genereze conflicte interetnice. Ce-a mai gravă gervă și produs al războiului propagandistic actual este personajul, ca regulă, cu puțină carte, decepționat, care urăște civilizația europeană, rătăcește din punct de vedere al identității sale etnice, el este foarte activ, zombat în polemica și răspîndirea materialelor propagandistice ce îndreptățesc războiul și ura față de ucraineni.

   Statul Ucraina rezistă eroic, se apără pe toate fronturile, inclusiv pe cel propagandistic, a impus măsuri pentru protejarea cetățenilor săi de diversionile proinperiale rusești, inclusiv a celor realizate prin agenți interni plătiți și voluntari.

Suntem prea  slabi și vulnerabili, dezechilibrați în fața pericolului agresiunii rusești pentru a putea conta cu responsabilitate pe statutul de neutralitate a statului tînăr, format artificial de Rusia doar cu scopul de a masca menținerea unei părți din teritoriul românesc sub regim de ocupație și de a împiedica consolidarea națiunii române într-un stat național. În rezultat Republica Moldova rămâne un stat infantil, cu instituții ineficiente, care nu asigură respectarea principiilor democratice, a principiilor statului de drept, nu asigură securitate și bunăstare, continuă să fie abandonat masiv de cetățeni.

   Acum, cînd suntem sub pericolul extinderii agresiunii militare rusești asupra Republicii Moldova, considerăm ca am putea rezista în caz de război doar cu sprijinul SUA, a Uniunii Europene (în special cu al României), a Marii Britanii, poate și a Turciei.

   Se înțelege că statul și cetățenii urmează să întreprindă în primul rînd ei un efort considerabil pentru fortificarea capacității de apărare, dar, așa ceva nu se observă. Este de neînțeles adoptarea în calitate de măsură excepțională în legătură cu războiul din Ucraina, sistarea activității judecătoriilor?

Conducerea Ucrainei demonstrează că măsurile aplicate de ei pentru consolidarea poporului și blocarea agenturii rusești, a provocatorilor și colaboraționiștilor, a propagandei războiului, șovinismului, urii interetnice pot fi efective.

În acest context considerăm că autoritățile și instituțiile statului, precum Președintele țării, Parlamentul, Guvernul, Consiliul de securitate, Procuratura, Serviciul de securitate ar trebui:

- să grăbească reformele și măsurile cerute pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, direct ori prin UNIREA cu România;

- să întreprindă măsuri proprii urgente, necesare pentru sporirea capacității de apărare a țării;

- să obțină garanții de ajutor de la partenerii de dezvoltare pentru cazuri de agresiune externă, ori destabilizare din interior;

- să investigeze acțiunile diversioniste, inclusiv ale lui Iurie Roșca de propagandă a războiului, ale lui Vladimir Plahotniuc, Dumitru Diacov, Igor Dodon, Ilan Șor și ale altor persoane ce se fac vinovate de mafiotizarea instituțiilor statului, deturnarea proprietății publice și de colaborare cu servicii secrete străine în detrimentul interesului național.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !