Declarația participanților la mitingul de condamnare a agresiunii ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova

 Astăzi marcăm o dată tristă în istoria contemporană, data începerii pe scare largă a agresiunii neprovocate militare ruse asupra Ucrainei, aceasta fiind de fapt continuarea războiului declanșat în 2014.

Au trecut 30 de ani de agonie a imperiului rusesc, iar pericolul independenței noastre n-a dispărut. Federația Rusă, același inamic revanșard, viclean și laș, care ne-a ținut pe noi strînși de gît atîția ani, care ne limitează suveranitatea și independența, acum terorizează și distruge fără milă și sub aceleași pretexte Ucraina. În războiul hibrid, pe care-l duce împotriva țării noastre de la proclamarea independenței, Rusia nu se astîmpără, folosește cele mai subtile și diversioniste mijloace, inclusiv minoritățile naționale. Rusia caută și găsește chiar la noi aici aliați – profitori, excroci, tîlhari, vînzători de țară – trădători. În propagandă, dezorientare, minciună și dezbinare, pe lîngă Putin este înrolată și patriarhia Moscovei prin bisericile subordonate ei. Trecem prin încercări grele cu perspectivă incertă, frica a întunecat conștiința multora.

Declarăm solidaritate cu poporul ucrainean și cu eforturile comunității internaționale pentru condamnarea și pedepsirea agresorului. Condamnăm regimul lui Putin.

  • Cerem excluderea Rusiei din Consiliul de securitate al Organizației Națiunilor Unite.
  • Cerem Mitropoliei Moldovei să renunțe la subordonarea canonică și administrativă Patriarhiei ruse.
  • Cerem conducerii Republicii Moldova să abordeze cu maximă responsabilitate pericolul extinderii actualei agresiuni militare ruse asupra teritoriului țării noastre și să accepte disponibilitatea Ucrainei de a ne acorda sprigin militar.

Nu mai putem trăi în pericol permanent și cu iluzii.

Dorim securitate în fața agresiunii pentru copiii, nepoții și bătrînii noștri.

Vedem ieșirea din aciastă situație dramatică doar în componența Uniunii Europene, sub scutul NATO.

Atragem atenția conducătorilor și întregii clase politice a Republicii Moldova că cea mai scurtă cale spre Uniunea Europeană, spre securitatea și bunăstarea poporului nostru este unirea cu România și revenirea la Patriarhia Română.

Suntem recunoscători țărilor și voluntarilor care contribue la rezistența Ucrainei și a Republicii Moldova în fața invaziei. 

Îndemnăm cetățenii Republicii Moldova să susțină Declarația, să facă front comun împotriva barbariei imperiale care din păcate a supravețuit în preajmă pînă în prezent.

Slavă Ucrainei !

Cimișlia

24 februarie 2023




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !