Răspuns la întrebarea: pe cine îl voi vota în turul II?



Mai mulți prieteni și neprieteni mă întreabă pe cine din candidații la funcția de primar îl voi vota eu în turul doi al alegerilor locale la funcția de primar al orașului. Nu voi face un secret și pot comunica deschis că am rezerve către ambii candidați.
Către Mihai Olărescu, am rezerve ce țin de orgoliul și aderarea lui, în preajma alegerilor, la Partidul Democrat din Moldova, condus pînă mai ieri de Plahotniuc, nu exclud că și acum. Din altă parte, am conlucrat cu Mihai Olărescu, mai bine decît cu oricare alt președinte de raion, am avut posibilitatea de a aprecia înalt inițiativa, calitățile lui manageriale, capacitatea de a evidenția lucruri cu adevărat importante, strategice și valoroase pentru viitor, dedicația, și pasiunea lui pentru proiecte îndrăznețe. Am reușit să conlucrăm la lansarea conceptului „Centrul Vinului”, la construcția Scării Pahova, a participat la promovarea proiectului Lacului de acumulare a apei din rîul Cogîlnic, am creat împreună asociația "Calul Balan de Bugeac" și promovat construcția hipodromului. Calitățile lui personale sunt mai aproape de viziunile mele, referitor la cum ar urma să fie viitorul primar al orașului Cimișlia.
În privința lui Sergiu Andronachi, îi cunosc activitatea în de mai aproape, și rezervele mele sunt mai multe și mai categorice:
-  începînd cu modul cum a pătruns în politică;
-  calitățile morale, precum lipsa modestiei, supraaprecierea rolului său în atingerea rezultatelor activității Întreprinderii Municipale „Servicii Publice Cimișlia”, pe care a condus-o un an și nouă luni, și diminuarea rolului primăriei, și a consiliului orășenesc în fortificarea economică a întreprinderii. Toate meritele și le asumă lui personal, iar neajunsurile le declină pe seama administrației publice a orașului. Este semnificativ și faptul că și-a majorat de sinestătător salariul peste suma de 13050,0 lei lunar, aprobată la insistența sa de către consiliul orășenesc.
-  aroganța, necunoașterea și ignorarea cadrului legislativ în care trebuie să activeze întreprinderea, a legislației cu privire la antreprenoriat, cu privire la întreprinderile municipale și alte acte normative de referință. Insistă că primăria îi pune sarcini improprii, neacoperite financiar, că bugetul orașului ar trebui să-i achite pînă și schimbarea pompelor defectate. Afirmații false, stranii, lucrările executate la comanda primăriei s-au achitat în toate cazurile din bugetul orașului. El ignoră motivul și scopul pentru care consiliul orășenesc a acceptat majorarea tarifelor la serviciile prestate, fie și cu puțin timp înainte de venirea lui în funcție, destinația veniturilor transmise întreprinderii, concomitent cu transmiterea în gestiune a pieții orășenești, scopul și destinația investiției făcută de consiliul orășenesc în construcția secției pentru producerea bricheților, și transmisă la fel în gestiunea întreprinderii, dar  și alte ajutoare. A dat dovadă de diletantism, de lipsă a cunoștințelor economice elementare, ca de pildă faptul că la întreprindere se calculează amortizarea fondurilor fixe, și că banii acumulați urmează să fie cheltuiți la reparații, înnoiri.
-  tergiversează prezentarea la ANRE a calculării tarifelor pentru apă și canalizație, pentru a fi verificată argumentarea mărimii tarifelor, dar și a eforturilor depuse  pentru micșorarea sinecostului serviciilor.
-  în perioada preelectorală și electorală el a tergiversat și boicotat sarcinile puse de primar și de consiliul de administrare, precum evacuarea și depozitarea deșeurilor (3 luni a staționat buldozerul în gunoi), înlocuirea unei conducte de apeduct cu diametrul de 160,0 mm și lungimea de 800,0 m, procurată din bugetul orășenesc, zece luni în urmă cu alocarea din buget, și a 70 mii lei pentru instalare. Nu s-a implicat în amenajarea poligonului nou pentru depozitarea deșeurilor.
-  n-a respectat principiile deontologice, care prevăd loialitatea față de angajator, respectul elementar față de omul mai în vîrstă, și față de funcția de demnitate  publică pe care pretinde să o ocupe. Retrospectiv, îmi fac impresia ca el a început și campania pentru funcția de primar chiar  de atunci, cînd a intrat în funcția de manager șef al întreprinderii municipale. Aceste calități le-a manifestat demonstartiv, public în campania electorală.
-  nu „visează”, nu are și declară că nu-l inetresează, și nu va susține proiectele strategice aprobate de consiliul orășenesc în mandatele precedente. Sunt sigur că nu va face nimic pentru dezvoltarea parcului industrial, piața agroalimentară regională, precum nu l-au interesat aceste obiecte nici pînă acum, nu va continua efortul pentru construcția lacului de acumulare a apei, a grădinii botanice, a hipodromului, a Centrului Vinului, pentru dezvoltarea turismului. După cum și promite,  el s-ar limita doar la activități curente, va opina la fel ca de pe poziția de manager al întreprinderii municipale, precum că nu i se dau bani, și va căuta modalități pentru a-și spori prioritar comfortul și veniturile personale, poate și a susținătoprilor săi.
 Dacă-i totuși de ales, persoana mai potrivită pentru funcția de primar, în situația actuală eu îl voi vota pe candidatul cetățeanul Mihai Olărescu, fiu al orașului Cimișlia, fiind nevoit să fac abstracție de la apartenența lui de partid.
Am răspuns pentru acei, pe care cu adevărat îi interesează părerea mea, și o fac ca de obicei deschis.

Gheorghe Răileanu

Comentarii

  1. Regretabil stimate "Domn" , odată ce ați pierdut alegerile, dacă nu v-a ajuns curaj să plecați onorabil din funcție, continuați să vă discreditați prin îndemnuri mascate-negociate luni, imediat după alegeri!!!
    Vîrsta v-a afectat coloana vertebrală, josnic și nedemn de un mare luptător ce vă dădeați...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoana ce a scris mai sus trebue sa aibâ curaj sâ nu fie -anonim.

      Ștergere
    2. comentariu mai sis a scris Peteu Petocov! imi asum dreptul asupra lui,.din aucaza ca sa e faxut.din topor portalul, ca nu am avut unde să mentiinez că sunt eu )))

      Ștergere
  2. :), atit timp a trecut. iar ei abia acum am dat de acest ( nu stiu cum sa-i zic), dar oricum am aceeaşi întrebare care ma mistuie: dn. Răileanu, cît costâ azi onoarea??? şi în ce valută se poate cumpăra???

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !