In memoriam Nicolae Dabija




   Nicolae Dabija a plecat în nemurire. El a fost, este și va fi, la fel precum sunt Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi un fiu devotat, un pilon trainic al națiunii române. Viața lui rămîne un model de modestie, de dăruire, de iubire, de servire idealului național. El a străpuns întunericului, aducînd primăvara și lumina. Nicolae Dabija a trezit conștiința națională a românilor basarabeni, procesul de renaștere a devenit  ireversibil.

   Ne mîndrim cu faptul că am trăit pe timpurile lui Nicolae Dabija, că l-am întîlnit, că ne-a vorbit, că am fost prieteni, colegi, camarazi.

  Viața pămîntească  a lui Nicolae Dabija a scurtato drama prin care trec românii basarabeni. Confruntările geopolitice, au pîrjolit pămîntul dintre Prut și Nistru, au condus la degradarea, ineficiența funcțiilor statului creat artificial de pactul criminal Ribentrop - Molotov, inclusiv funcția statului de a asigura supravețuirea și de a ocroti sănătatea cetățenilor săi. Acapararea nesăbuită a tot ce are, ori poate fi convertit în valoare comercială, cocoșarea la putere a parveniților, iresponsabilitatea lor, a condus la distrugerea sistemului de supraveghere , profilaxie și combatere a maladiilor contagioase. Bravada demonstrativă, nehilistă a conducătorilor statului, a demobilizat cetățenii în opunerea rezistenței față de răspîndirea pandemiei și coronovirusul triumfează în Republica Moldova.

   Iresponsabilitatea autorităților a lovit nemilos în Nicolae Dabija, în ziarista Raisa Ciobanu secretar general de redacție al săptămânalului ”Literatura și Arta”, care s-au stins din viață în aceiași zi, a aruncat în spitale  pe maestrul Spiridon Vangheli, Aurelian Silvestru, a ucis  și invalidizat o mulțime de oameni, a acutizat depresia generală.

   L-am cunoscut pe Nicolae, fiind elevi la școala nr. 1 din Cimișlia, ne-am apropiat în perioada cînd el a fost represat prin exmatricularea sa de la universitate pentru „naționalism”.

Mărturisesc că Nicolae Dabija a reușit să trăiască o viață de erou, așa cum și-a conceput-o din copilărie și tinerețe, el n-a acceptat compromisuri cu principiile și convingerile sale și-a pus toate puterile și talentul în servirea națiunii române și omenirii. Rătăcirile și nevoile prin care au trecut generații de basarabeni nu l-au făcut să piardă orientarea.

   Fiind Cetățean de onoare a orașului Cimișlia, de fapt el a onorat orașul și cetățenii săi, ne-a ajutat să fim mai buni.

   Vom realiza UNIREA, pentru care au trăit și au murit poieții, iar Nicolae Dabija este un ocrotitor și un îndrumător al nostru din ceruri.

 Vecinic omagiu, vecinică pomenire excelenței sale Nicolae Dabija, martirilor neamului românesc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cine are tupeul să arunce cu pietre în Gheorghe Balaban?

Cine pe cine onorează?

Noua majoritate la guvernare în Consiliul raional Cimișlia a pășit la dreapta și spre UE cu stîngul !